Poliitilisse ühendusse kuulumine ei ole häbiasi, sellega sa ainult näitad avalikult oma maailmavaadet. Kuid oma maailmavaade ja nägemus asjade käigust on meil kõigil olemas, tunnistame me seda või ei. Kindlasti on kõikide erakondade põhiliseks eesmärgiks Eesti elu paremaks muutmine, ainult nende teostusviisid on erinevad. Mõned eelistavad väikesele grupile ettevõtjatele ning investoritele võimalikult suurte soodustuste ja maksimaalselt kasuliku ettevõtluskliima loomist, lastes ülejäänud Eestimaalaste arengul kulgeda isevooluteed. Mõned inimesed suudavad ennast upitada priviligeeritute hulka aga enamus mitte. Mina pooldan Eestimaa tasakaalustatud arengut. Kus kõigile inimestele on loodud võrdsed võimalused ja pandud võrdsed kohustused. Koos kogu elanikkonna stabiilse arenguga areneb ka eesti ettevõtlus ning heaolu. Eestist peab saama riik, kus on hea elada meil kõigil!



esmaspäev, 26. aprill 2010

Pushball? Mis spordiala see selline on?

Pushball, kui palimäng mõeldi välja 1891 aastal USA-s M.G. Crane poolt. Mäng võeti omaks Harvardi ülikooli üliõpilaste seas aga suuremat kõlapinda ta siiski ei saavutanud. Euroopas toimusid esimesed võistlused 1902 aastal, kuid ka seal jäi ta põhiliselt üliõpilaste ajaveetmismeetodiks. Tõsisemalt on arenenud hobustel mängitav pushball. Sellel alal on isegi tekkinud mõningad klubid ja peetakse regulaarseid võistlusi. Esialgselt oli mänguplatsi suuruseks 128m X 46m, ning mängijate arv ei olnud limiteeritud. Palli läbimõõt oli 1,83 m ja kaal 23 kg.
Tänapäeval on pushball tuntud rohkem ühe atraktsioonina või seltskondliku tegevusena erinevatel firmade üritustel. Tõsiseid turniire selles mängus korraldatud ei ole. Alates sellest aastast  Eestis asjad muutuvad. Eesti Pushballi klubil ja siinkirjutajal on plaan korraldada esimesed Eesti meistrivõistlused pushballis. Oleme töötanud välja konkreetsed mängureeglid ja proovinud nende toimimist ka eelmisel aastal toimunud paaril turniiril. Üldiselt läks kõik hästi, kuigi tuli teha ka mõningaid väiksemaid muudatusi. Mängu põhieesmärk on toimetada pall üle vastasvõistkonna poole otsajoone, aga punkte saab ka teisiti. Tänapäeval on mänguplatsi suuruseks 45m X 25m ja mänguajaks on 2 X 2 minutit, sest rohkemaks ei ole mängijad lihtsalt suutelised. Mänguvahendiks on täispuhutud kummipall, mille läbimõõduks on 1,7 m ja kaaluks 26 kg. Korraga on platsil kummastki võistkonnast 5 mängijat.  Kuna mäng ise nõuab tugevat füüsilist pingutust, head kordinatsioonivõimet ja tugevat meeskonnatööd, ei saa seda võtta lihtsalt meelelahutusena. Seda näitas ka
eelmisel aastal korraldatud turniirid, ükski võistkond lihtsalt ei jaksanud ühel päeval pidada 4 või maksimum 5 mängu. Pushball ei ole vägivaldne mäng, kuigi vigastusi võib tekkida,nagu igal teisel võistkonnaalal. Mäng sobib praktiliselt kõigile, meestele, naistele kui ka lastele, kuna ei vaja spetsiaalset ettevalmistust ega treeningut. Momendil on hea antud alaga alustada, kuna ühtegi oskajat Eestis veel ei ole. Mõni on mänginud kuskil paar mängu, aga see ei anna veel mingit eelist. Tänu sellele, et on toimunud väga vähe võistlusi, ei ole veel jõutud välja mõelda ühtegi strateegiat ega erilist tehnikat, kuigi see on täiesti võimalik ja kindlasti rohkem asjaga tegelema hakkajad need õiged nõksud ka välja mõtlevad. Kuna mäng ise on väga aktiivne, siis on ka pealtvaatajatel seda huvitav jälgida.
Sellel astal on plaanis korraldada ametlikud turniirid Kohilas, Sakus, Sauel, Laagris, Märjamaal ja Tallinnas, kuid võimalikud on ka muud kohad. Kui mõnel vallal, alevil või linnal on asja vastu huvi, siis võime ka nemad võistluste kavaga liita. Loodame sellel astal suurt huvi ja rohket osavõttu. Esimene Eesti meister selgitatakse välja kõikidel turniiridel saadud punktide järgi. Täpsema info võistluste toimumise kohta leiate varsti Eesti Pushballiklubi kodulehelt www.pushball.ee.       


Kommentaare ei ole: